Nu het buiten kouder wordt, krijgen ook steeds meer mensen last van een trekkerig gevoel, droge plekjes en rode vlekjes op onze huid. Maar wil dit dan ook automatisch dat je een droge huid hebt?
Een droge en gedehydrateerde huid worden vaak met elkaar verward. Niet verwonderlijk, want de symptomen zijn quasi dezelfde: een trekkerig gevoel, een dof en grauw uiterlijk met hier en daar zelfs droge plekjes en droogtelijntjes. En toch is het belangrijk om het onderscheid tussen de twee te maken, zodat we het probleem op de juiste manier kunnen aanpakken.

De droge huid

Een droge huid, is een huid die voornamelijk te weinig talg produceert. Het is geen tijdelijk verschijnsel, maar eerder een huidtype. Om te weten of je een droge huid hebt, kijk je best eens goed in de spiegel. Heb je droogtelijntjes? Ziet de huid er vaal, ruw en een beetje uit als leder? Dan is de kans groot dat je een droge huid hebt. Mensen met een droge huid hebben ook vaak last van een schilferige hoofdhuid en droge handen.

De oplossing

Een snelle oplossing is er echter niet, maar je kan de symptomen wel verminderen. Gebruik geen reiniger die een celstructuur heeft deze is te agressief en meer geschikt voor de vette huid. Best kies je dus voor een reinigingsmelk of olie. Om de huid tijdens de dag te hydrateren en te beschermen gebruik je best een crème met voedende ingrediënten.  Ingrediënten die de vochtbalans in de huid regelen en het vocht vast houden. Gebruik producten zonder “gevaarlijke” ingrediënten zoals parabenen en sulfaten. Deze ingrediënten zijn een ware aanslag op je huid. Het is altijd goed om je huid te behandelen van binnen naar buiten dus een goed voedingssupplement is een grote meerwaarde. Als je een voedingssupplement gaat innemen bekijk je best of ze volgende zaken bevatten:

 • Hyaluronzuur
  • Is een sterke vochtbinder
  • verminderd lijntjes
  • hydrateerd optimaal
 • Co- enzym Q10
  • Beschermen en behouden van het collageen
  • Stimuleren van de aanmaak van HYALURONZUUR
 • Vitamine K2 MK7 UNIK2
  • Stimuleren van de aanmaak van collageen
  • Versterken van de botten

De gedehydreerde huid

Een gedehydrateerde huid lijkt heel sterk op een droge huid. Toch is er het verschil is dat dit een tijdelijk verschijnsel is in plaats van een huidtype. Iedereen kan een gedehydrateerde huid krijgen, ook mensen met een vette of gecombineerde huid. Een gedehydrateerde huid heeft dus geen tekort aan talg, maar aan vocht. Ook daarom spreken we wel eens een vochtarme huid. Het resultaat is dat de huid er grauw en dof uitziet, met veel droogtelijntjes. Hoe zie je dan het verschil met een droge huid? Een vochtarme huid is voornamelijk droog op de wangen en rond de ogen, terwijl de T-zone (neus, kin en voorhoofd) vaak iets vetter is. Ook heb je sneller last van onzuiverheden en zwarte puntjes dan bij een droge huid.

De oplossing

Een gedehydrateerde huid gaat meestal samen met het wisselen van de seizoenen. Het koudere weer, de gure wind zijn factoren die een invloed hebben op je huidbarrière, ook te weinig slaap en stress kunnen een rol spelen. Ga je huid dus zeker niet te agressief behandelen, den kan je je huidbarrière nog meer beschadigen. Geen agressieve scrubs dus, maar exfolieer je huid met producten op basis van hyaluronzuur of een exfoliërende reinigingsmelk die ook het vocht vasthoud in je huid . Ook een serum op basis collageen of vitamine C kunnen het trekkerige gevoel wat verzachten, en je huid weer meer leven geven. Een crème die op de huid een schild vormt is ook aan te raden. Zo zal je je huid beschermen tegen koude en wind en wordt je huid meer soepel.

Water drinken is uiteraard de basisregel!

Bedenk je maar eens wat er gaat gebeuren als we onze plantjes geen water geven …..