Veel belangrijker dan weten wat je moet smeren, is weten wat je niet moet smeren! Dagelijks hoor ik van mensen dat ze fouten maken tijdens hun verzorging. En geloof me, die kunnen tot grote problemen leiden. In alle eerlijkheid ben ik ook wel eens de fout ingegaan… Om jou verdere ellende te besparen heb ik de grootste vergissingen op een rijtje gezet.

Te vaak (en te veel) exfoliëren

Wat is het toch verleidelijk om voor een extra gladde huid nog een beetje vaker te scrubben. Helemaal geen goed plan; te vaak scrubben kan je huid er juist ouder, doffer en droger laten uitzien. Doordat je de natuurlijke huidbarrière beschadigt, verliest je huid vocht en gaan allerlei belangrijke processen in je huid minder goed verlopen. En dat ga je zien! En voor degene die mijn blog voor het eerst lezen: gebruik voor je gezicht nooit een scrub met korreltjes maar exfolieer met stoffen als glycolzuur en salicylzuur. Als je deze exfoliërende ingrediënten op de juiste manier gebruikt, zal je huid er alleen maar stralender uit gaan zien.

Ik gebruik elke dag de reiniger van pHformula. De exfocleanse gaat je huid op een heel zachte manier exfoliëren en zal meer vocht bieden aan de huid.

Altijd hetzelfde regime

In de winter dragen we eentrui en een lange broek, in de zomer liever een leuke T-shirt met een short. Voor je huid is dit ook zo. Onze huid heeft in de zomer en in de winter een aangepaste verzorging nodig. In de winter kan je huid ook anders aanvoelen door de  lage luchtvochtigheid dan in de zomer. Ook kunnen hormoonschommelingen flinke veranderingen veroorzaken, dank maar aan de zwangerschap. Pas jij je huidverzorging niet aan op je huidconditie dan krijg je wellicht problemen. Kijk dus goed in de spiegel en leer je huid goed kennen. Verander eens van product wanneer het seizoen wisselt. Pas je verzorging aan en je zal zien dat je huid nog meer zal stralen.

Agressieve reinigers

Je zou eens moeten weten hoeveel mensen hun huid beschadigen door het gebruik van een verkeerde reiniger. Een reiniger die de huid wel zal reinigen maar absoluut niet geschikt is voor die huid. Ik zie vaak mensen in de praktijk die dagelijks de verzorging doen zoals het hoort en toch is de huid extreem gedehydrateerd. Ze gebruiken misschien wel een goed product maar het is niet aangepast aan dat type huid. Het reinigen van de huid is de basis van een goeie verzorging, het is eigenlijk de belangrijkste stap. Er zijn heel veel reinigers op de markt die veel te agressief zijn voor de huid. Ze maken de huid schoon maar daar stop het ook. Ze gaan vaak de huid echt beschadigen, met als gevolg, een droge doffe en geïrriteerde huid.

Natuurlijke cosmetica

Mensen denken vaak wanneer er op de verpakking staat “biologisch” dat ze een top- product kopen. Helaas , niets is minder waar! Vanaf het moment dat er 3% natuurlijke ingrediënten zijn opgenomen in een product mag men de term Biologisch claimen. Dat er dan nog sulfaten parabenen ect in het product zitten daar zal geen haan naar kraaien. Geloof me wanneer ik je vertel dat er in de zogenaamde biologische producten nog heel wat schadelijke stoffen zitten voor de huid, die de huid meer kwaad dan goed doen!  En die de huid  alleen maar irriteren. Niet voor niets dat de meeste dermatologen juist geen natuurlijke producten adviseren bij mensen die last hebben van een erg gevoelige huid.

Make-up ’s avonds niet verwijderen

Uit een onderzoek is gebleken dat twintig procent van de vrouwen hun mascara drie dagen lieten zitten! “oh my god!”  Als je je huid niet reinigt, vergroot je de kans op huidproblemen zoals puistjes. Elke avond je gelaat reinigen is een must! En hiervoor gebruik je geen doekjes! Een doekje om je huid te reinigen is misschien makkelijk maar oh zo slecht! Gewoon je reiniger en water gebruiken dus, en zeg nu zelf wat zijn die 2 extra minuten voor het slapen gaan?

Veel te veel

Een dagcrème, nachtcrème, oogcrème, serum, antirimpelcrème, primer, natural facelift, enlightening crème, verstevigende crème….Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat een crème voor. Maar in principe heb je al deze producten niet nodig en je huid vindt die overdosis aan producten helemaal niet leuk. Als je een milde moisturizer hebt met de juiste ingrediënten, dan kan je deze voor zowel ’s ochtends, ’s avonds als rondom de ogen gebruiken. Scheelt niet alleen geld maar ook heel wat ruimte in je badkamer ;-)!

First things first

Je kunt nog zulke goede producten gebruiken, maar als je je producten in de verkeerde volgorde smeert heeft het geen enkele zin. De regel is: dunnere producten gaan voor. Een vette crème met daarover heen een dunne moisturizer met antioxidanten is dus behoorlijke geldverspilling!

Stap 1: Reinigen

Stap2: Serum

Stap3: Moisturizer

En vooral niet te veel van elk product gebruiken. Als je hier een product aankoopt zeg ik ook steeds duidelijk dat je minimum 3 maand met 1 crème moet toekomen, zonet gebruik je veel te veel. Wat ook helemaal niet nodig is want de concentratie aan ingrediënten is zo geconcentreerd dat wanneer je te veel gaat smeren je huid alleen maar een overdaad gaat geven met oververzadiging tot gevolg.

In de zon

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, 90% van de huidveroudering ontstaat door de zon! Bescherm je huid dus altijd zo goed mogelijk met een zonnebrandcrème en een crème met antioxidanten. En ga nooit (nee echt nooit!) onder de zonnebank. Elke dag winter en zomer smeer ik een SPF 30 op mijn gelaat, ja ook onze kinderen gaan nooit de deur uit zonder dat ik ze heb beschermd tegen de zon. Winter en zomer. En weet je? Eigenlijk zijn onze kinderen altijd het meest en het langst bruin……

Het gebruik van een vitamine C onder de zonnecrème zal de werking van de crème ook versterken. In het labo neemt met 2 cm2 huid waar men de test op doet hoeveel SPF je crème heeft. Wanneer we bijvoorbeeld een SPF 30 op ons gelaat smeren is dit al geen SPF30 meer want ons gelaat is uiteraard groter dan 2 cm2. De Vitamine C zal de kracht van de SPF dan weer versterken. Zo kunnen we zelf van een SPF 30 een SPF 50 of zelfs een SPF 100 maken…..

And finally te veel te ongeduldig

Als we ons huidverzorgingsplan aanpassen en wijzigen denken mensen vaak dat ze na 1 week al wonderen mogen verwachte. Dit is compleet fout! je kan niet wat je al jaren fout doet op 1 week gaan wijzigen. Alvorens we goede resultaten zien moeten we minimum 2 maand geduld hebben. Het is zelfs zo dat je huid eerst “slechter” kan worden. Al het slechte moet er namelijk eerst uit alvorens het goede zijn werk kan doen Je huid moet ook kunnen wennen aan de nieuwe ingrediënten en de hoge concentratie goede ingrediënten. Ik raad vaak aan dat mensen step by step overschakelen naar de nieuwe producten, zo laten we de huid gewoon worden aan de producten en dit step by step. Maar besef dat je huid er echt mooier zal door worden!