Je huid heeft twee heel belangrijke functies: enerzijds het afsluiten tegen de negatieve invloeden van buitenaf, anderzijds het afscheiden van ‘vuiligheid’ dat vanbinnen naar buiten moet. En wat doe jij meestal met cosmetica? Zorgen dat het mission impossible wordt voor je huid. Schaaf je kennis bij en laat je huid zijn werk doen. Trouwens, zo gaat je huid er ook op vooruit gaan, wie weet gaat ze terug stralen van geluk. Een win-win, zoals we zeggen.

MISSIE 1: BESCHERMEN

Je huid is de afscherming van je hele lichaam tegen de buitenwereld. Hij zorgt ervoor dat heet water je spieren en (andere) organen niet aantast. Hij zorgt er ook voor dat de giftige gassen uit de lucht niet in je bloedbanen terecht komen. En ga zo maar verder. Een minuscuul laagje op je huid is hiervoor verantwoordelijk: je huidbarrière. Deze bestaat uit een hele hoop bacteriën die – als de balans er is – goed samenwerken en samen de indringers buiten houden.

Wat gebeurt er dagelijks? Laten we een voorbeeld nemen: je wast je handen met antibacteriële zeep en je spoelt het grootste deel van je geniale beschermlaag af. Dit geeft de ‘negatieve factoren’ van buitenaf vrij spel om zich in je barrière te nestelen en problemen te veroorzaken. Of anders gezegd: hoe je zelf je droge handen gecreëerd hebt.

MISSIE 2: ZUIVEREN

De afvalstoffen van alle processen in je lichaam moeten naar buiten, via zweet en talg, is één van de manieren. Je leest het hier ook al: zweten is nodig. Dus smeer alsjeblief geen ondoordringbare deo, want dat wil je eigenlijk echt niet doen. En ander zeer veel voorkomende fout is een laagje cellofaanfolie leggen op je huid. Doe jij dat niet? Kijk eens na op je producten of er ‘minerale olie’ of een andere benaming in voorkomt. Als het een zachte crème is, is de kans zeer groot. En dit is ook een petroleumderivaat, plastic zou je ook kunnen zeggen.

HUIDKENNIS, HET BEGIN VAN ALLE WIJSHEID, VOLG EEN WORKSHOP

Slechts een zeer klein percentage van de bevolking is hiervan op de hoogte. En dat vinden wij rampzalig. Want ondertussen houdt je huidproblemen in stand, creëer je er nieuwe, voed je kinderen op met de verkeerde inzichten en ga zo maar verder. Met de workshops die we geven over de huid, willen hier komaf mee maken.

Leer alles wat je moet weten over je huid. Zo kan je kritisch beslissen wat je wel en niet wil smeren. Plan een workshop in, je huid zal je dankbaar zijn.

Wat dit doet? Wel, je huid kan de zuiverende functie niet meer vervullen en raakt ontmoedigd en op termijn wordt je huid zelfs lui. De beste manier om de impact te zien, is om over te schakelen naar natuurlijke verzorging. Reken 6 weken voor je huid zichtbaar verbetert, eerst moet er alles uit wat er eerder niet uit kon …