Je kan heel dure producten gebruiken of producten van de apotheek, of noem maar op. Echter als ze niet bij jouw huid passen, zal je er enkel klachten door krijgen. Hierbij geef ik  5 tekenen van je huid die duidelijk maken dat je best nog eens gaat kijken naar je cosmetica.

1. Uitslag, jeuk, roodheid of zwelling

Dit is één van de duidelijkste aanwijzingen dat je iets gebruikt dat niet goed is voor jouw huid. Vooral mensen met een gevoelige huid reageren sterk op geur- en kleurstoffen in cosmetica en kleding. Irritatie en overgevoeligheid zijn overigens zelden het gevolg van een echte allergie. Het kan wel dat deze symptomen horen bij een onderliggend huidprobleem zoals rosacea of eczeem. Jeuk, roodheid of irritatie na het gebruik van producten zijn wel redenen om te stoppen. Raadpleeg een dermatoloog als je ondanks het schrappen van de vermoedelijke irritatiebronnen last blijft hebben.

Tip: Een gevoelige huid wordt meestal veroorzaakt door verkeerde of het verkeerd gebruik van producten. In mijn blog over rosacea vind je meer info over de juiste ingrediënten.

2. Een droge, trekkerige huid

Voelt je huid na gebruik van producten meteen trekkerig en droog aan, dan is de kans groot dat de gebruikte ingrediënten te sterk zijn. Vooral schuimende cleansers en ‘frisse’ toners kunnen problemen geven. Hoewel zelfs de meest vette huidtypen niet direct zullen reageren op deze producten, zijn krachtige ‘ontvetters’ voor geen enkele huid goed. De gebruikte (was)stoffen houden namelijk de verhoogde talgproductie in stand, waardoor de vette huid vet – en vaak onrustig – zal blijven.

Tip: Kies voor uiterst milde producten met voldoende hydraterende en herstellende stoffen wanneer je huid snel droog en trekkerig aanvoelt zoals de lijn voor de normale tot droge huid van Uncover Skincare. Smeer gerust wat vaker en gebruik eventueel een likje vaseline of 100 % natuurlijke jojoba-olie over je moisturizer voor het slapengaan.

3. Je huid ziet er ineens vettig uit

Is je huid normaal gesproken nooit vet, maar voelt deze ineens wel vettig aan, dan is de kans groot dat je niet de juiste producten gebruikt. Misschien gebruik je wel een te ‘rijk’ dagcrème of een te crèmige reiniger. Bedenk dat de normale tot vette huid echt andere ingrediënten nodig heeft dan de normale tot droge huid. De meer vette huidtypen vragen om ‘lichtere’ producten.

Tip. De producten van pHformula voor de normale tot vette huid bevatten talgregulerende stoffen die de huidbarrière niet aantasten.

4. Een uitbraak van puistjes

Puistjes en andere onregelmatigheden treden op wanneer je huid meer talg gaat produceren, dat vervolgens samen met bacteriën, dode huidcellen en vuil je poriën kan verstoppen. Vaker dan je denkt is dit het gevolg van de producten die je gebruikt. Te sterk reinigende of irriterende ingrediënten kunnen de talgproductie verhogen om zo irritatie en uitdroging van de huid tegen te gaan. Vooral producten die speciaal ontwikkeld zijn voor de huid met puistjes hebben wrang genoeg dit tegengestelde effect. Want het gevolg is juist méér puistjes.

Tip: Zowel de droge als de vette en/of onrustige huid is gebaat bij uiterst milde producten. Alle producten van pHformula zijn uiterst zacht en vrij van irriterende stoffen; ook die uit de lijn voor de vette en onrustige huid. Wil je graag ‘grondig’ reinigen? Gebruik dan een exfoliant.

5. Je huid blijft onrustig

Verzorgingsproducten zijn er om je huid zacht en gezond te houden én het liefst ook te verbeteren. Blijf je last houden van bepaalde klachten, of blijft verbetering van bepaalde problemen uit, dan is je huidroutine toch niet optimaal.

Tip. Doe de online huidanalyse en laat je adviseren en informeren door de Skin Result huiddeskundige.

Uiteraard kan je bij ons centrum ook terecht voor een huidscan met aangepast behandelplan, hierdoor zal je inzicht krijgen op de conditie van je huid en de producten kunnen aanpassen aan de noden van je huid.