Loading...
Behandelingen 2018-02-08T18:15:18+00:00
devoetkliniek

Onze behandelingen

Wij bieden medische gespecialiseerde voetverzorging aan alsook esthetische behandelingen voor de voeten.
Dit om pijnlijke voeten te verlichten en het uiterlijk van uw voeten te verzorgen.
We verzorgen de huid en nagels van uw voeten.

devoetkliniek

Nagels

 • Ingegroeide nagels

 • Schimmelnagels

 • Kalknagels

 • Afwijkende groei

 • Bloedbleinen

 • Gescheurde nagels

Huid

 • Eelt

 • Likdoorns

 • Kloven

 • Zwemmerseczeem

 • Overvloedig zweten

 • Schimmelinfecties

GA NAAR PRIJSLIJST

Specifiek

 • Beugels op de nagel

 • Phyto Heel exfoliation

 • Correctors

 • Orthoplastie

 • Onycholplastie

 • Verbandtechnieken

Vraag & Antwoord

Weetjes over eelt, ingegroeide nagels, kalknagels, likdoorn & speciale technieken

Onder kalknagels, ook wel schimmelnagels genoemd, wordt een schimmelinfectie van de nagel verstaan. Schimmels zijn levende organismen, die een eigen orde vormen. Zij lijken op planten zonder bladgroenkorrels. Ze zijn alleen onder de microscoop te zien en zijn waar te nemen als lange draden en bolletjes. Ze komen veel in onze leefomgeving voor, zoals huis, tuin, dier en voedsel. Belangrijk voor de groei van schimmels is de vochtigheid.

Hoe droger de omgeving is des te minder schimmels er zullen groeien. We spreken van een infectie als de schimmel, meestal op een vochtige of beschadigde huid of nagel, uitgroeit en klachten of afwijkingen van de huid of nagel veroorzaakt. Ongeveer 10% van de Nederlandse bevolking heeft last van schimmelinfecties aan de voeten, mannen wat vaker dan vrouwen.

Een schimmelinfectie van de nagel begint aan een hoekje van de nagel. Meestal op een plek die verzwakt is door bijvoorbeeld knellende schoenen. Dit plekje verandert langzaam van kleur en wordt wit of geel. Het plekje breidt zich geleidelijk als een olievlek uit totdat de gehele nagel is aangedaan. Het uiteinde van de nagel kan gaan loszitten en in sommige gevallen laat de nagel los. Indien de nagel blijft zitten wordt hij uiteindelijk geel, broos, dik en brokkelig. Een kalknagel jeukt niet en is soms pijnlijk wanneer de kalknagel is verdikt en de schoen hierdoor onvoldoende ruimte biedt.

Er is een aantal situaties waarin de kans op kalknagels verhoogd is.

Ontstaan 
In onze leefomgeving zijn veel schimmels aanwezig en iedereen komt ermee in aanraking. Meestal hebben we er geen last van omdat de nagel dik genoeg is om de schimmel buiten te houden. Wanneer de nagel echter beschadigd of langdurig vochtig is, vermindert de kwaliteit van deze bescherming. De schimmel kan de nagel binnendringen en een infectie veroorzaken.

Bevorderende factoren 
Er zijn een aantal situaties waardoor de kans op het krijgen van een schimmelinfectie wordt vergroot.

Aanleg 
Niet iedereen is even gevoelig voor kalknagels. Het is gebleken dat aanleg een belangrijke rol speelt. Mensen die ooit een kalknagel hebben gehad, hebben een grote kans het nogmaals te krijgen. Ze hebben er aanleg voor.

Warmte en vocht 
Schimmels voelen zich het prettigst in een vochtige en warme ruimte. Alle factoren die de voeten warm en vochtig maken, verhogen de kans op een kalknagel. Vaak is het zo dat er naast een kalknagel ook sprake is van een schimmelinfectie van de huid tussen de tenen.

Gebruik van medicijnen 
Geneesmiddelen die de afweer verminderen zoals antibiotica, corticosteroïden (prednisolon) of middelen tegen kanker, verhogen de kans op een kalknagel.

Verspreiding 
Kalknagels zijn niet erg besmettelijk. De afgebrokkelde nagelschilfers bevatten schimmeldeeltjes die een nieuwe infectie kunnen veroorzaken. In de praktijk duurt het echter jaren voordat bij dezelfde persoon meerdere nagels zijn besmet. Kalknagels worden zelden van de ene persoon op de andere overgedragen. Wel kan de kalknagel de huid tussen de tenen makkelijk infecteren en andersom kan de huidschimmel een kalkschimmel veroorzaken.

Een ingegroeide nagel (unguis incarnatus) komt meestal voor aan de grote teen en geeft veel klachten. De zijkanten van de nagel zijn sterker gebogen en drukken op de onderliggende huid. De huid raakt geïrriteerd en kan gaan ontsteken. Er ontstaat dan een rode, warme en pijnlijke zwelling naast de nagel. Wat later ontstaat er pus in de zwelling dat er langzaam uit kan komen. In dit stadium is de teen extreem pijnlijk.

Als reactie op de beschadiging en de infectie ontstaat bijna altijd granulatieweefsel (“wild vlees”) aan de aangedane zijde. Staan en lopen op schoenen is haast niet meer mogelijk van de pijn.

Ingegroeide nagels ontstaan doordat de nagel aan de zijkanten krommer wordt dan normaal. Door deze sterke kromming drukt de nagel op de onderliggende huid. Deze gaat irriteren en ontsteken. De sterkere kromming wordt meestal veroorzaakt door het dragen van te nauwe schoenen.

Een verkeerde kniptechniek (zoals te schuin afknippen) of het afscheuren van de nagel kan het ingroeien van een nagel in de hand werken. In een aantal gevallen blijft het onduidelijk waarom de nagel is gaan ingroeien.

Een ingegroeide nagel kan zeer hinderlijk en pijnlijk zijn. De gespecialiseerde voetverzorger kan kan indien nodig een beugel op de nagel plaatsen.

Een likdoorn wordt ook wel eksteroog of clavus genoemd. Het is een pijnlijke eeltplek die zich in de meeste gevallen aan de voet bevindt. Likdoorns komen vaak voor.

Vrouwen hebben vaker een likdoorn dan mannen. De reden hiervoor is dat veel vrouwen te nauwe schoenen dragen. Meestal ontstaat een likdoorn bovenop een teengewrichtje omdat daar de schoen op drukt. Likdoorns bevinden zich ook vaak tussen de kleine teen en de teen ernaast.

Een likdoorn is wigvormig. U ziet duidelijk de grenzen met de normale huid. De plek is maximaal enkele millimeters groot. Een likdoorn is pijnlijk en bevindt zich meestal op een van de volgende plaatsen:

 • onder de voetzool
 • boven op de tenen
 • tussen de tenen (vaak tussen de kleine teen en de teen ernaast)

Likdoorns voelen over het algemeen hard aan, maar er bestaan ook zachte likdoorns. Het is vaak lastig om een likdoorn van een voetzoolwrat of van eeltvorming te onderscheiden.

Een voetzoolwrat vormt ook eelt rondom zich. Als u hierbij het eelt voorzichtig verwijdert bijvoorbeeld met een vijl, komt de kern vrij. Centraal bij voetzoolwratten zijn kleine zwarte puntjes aanwezig, puntbloedinkjes, die kenmerkend zijn voor een wrat. De huidlijnen lopen hierbij niet door. Als alleen sprake is van eeltvorming, lopen de huidlijnen wel door.

Bij een likdoorn zijn geen zwarte puntjes aanwezig. In het midden is vaak makkelijk wat weefsel weg te krabben. Een likdoorn bevindt zich altijd boven een benig gedeelte van de voet.

Een likdoorn ontstaat als gevolg van het extra groeien van de huid (verhoorning) op plaatsen waar veel druk wordt uitgeoefend, of die onderhevig zijn aan wrijving.

 • Verhoorning 

Verhoorning is een normaal proces dat leidt tot bescherming van de huid. Op plekken die veel belast worden, ontstaan eeltplekken als gevolg van een toegenomen verhoorning. Kleine eeltplekken komen bij haast iedereen voor. Deze zijn onschuldig, pijnloos en hoeven niet behandeld te worden.

 • Toename verhoorning

Wanneer op bepaalde plekken van de voet overmatig veel druk wordt uitgeoefend, treedt extra verhoorning op. De eeltlaag wordt hierdoor dikker en kan een branderig gevoel geven. Dit is nog geen likdoorn. Een branderige eeltplek kunt u zelf behandelen met een zalfje met salicylzuur of laten behandelen door de pedicure.

 • Likdoorn 

Wanneer een kleine plek op de voet onderhevig is aan overmatige druk of wrijving, ontstaat daar een extra hoeveelheid eelt. Door druk van buitenaf (schoenen) kan dit eelt zich niet aan de buitenkant ontwikkelen, maar wordt in de huid geduwd. Deze eeltpit drukt op andere structuren in de voet, met name op het bot, en is daardoor pijnlijk. Een likdoorn kan onder andere ontstaan door:

 • verkeerde schoenen (te nauw, te spits of te hoge hakken)
 • ouder worden (dunnere huid, veranderingen in gewrichten, suikerziekte)
 • herhaaldelijke belastende bewegingen (karate, hardlopen, gereedschap)
 • standsafwijkingen van de voet
 • onvoldoende verzorging

Likdoorns zijn vaak eenvoudig te voorkomen door op een aantal dingen te letten.

 • De voet ontlasten

Als de oorzaak van uw likdoorn niet wordt weggenomen, zal de likdoorn opnieuw ontstaan. Wanneer u herhaaldelijk last heeft van likdoorns, is het verstandig om uw voet te ontlasten. Dat kunt u doen door goede schoenen te kopen, likdoornringetjes te gebruiken (verkrijgbaar bij de gespecialiseerde voetverzorger) of door ontlastende zooltjes te gaan dragen

 • Goede schoenen dragen 

Draag goed passende schoenen. Te nauwe schoenen geven drukplekken en wijde schoenen geven wrijving. Zorg dat uw hak goed stevig wordt omvat door de schoen en dat uw tenen genoeg ruimte hebben. Draag daarom liever geen schoenen met spitse neuzen of hoge hakken.

 • Goede verzorging 

Een goede verzorging van uw voeten maakt de kans op likdoorns kleiner. Met name voor ouderen is deze verzorging lastig. In dat geval kunt u de hulp van een pedicure inschakelen.

 • Goede controle

Vooral bij oudere mensen met suikerziekte is een regelmatige controle van de voeten belangrijk.

De Podofix is een actieve plakbeugel die voor alle soorten van vervormde, pijnlijke, ingegroeide of gekrulde nagels gebruikt kan worden. Deze vorm van nagelcorrectie is geschikt om de nagel in de natuurlijke gezonde vorm te brengen. Zo worden klachten snel en duurzaam aangepakt.  Podofix is ook geschikt voor diabetici.

De perfecte behandeling voor patiënten die last hebben van droge hielen, kloven en/ of eelt. Ook ideale behandeling bij diabetici.

Dit zijn de technieken waarbij op maat gemaakte hulpmiddelen vervaardigd en aangepast worden met als doel een bepaald segment ter hoogte van de voet te ontlasten of te corrigeren.

Dit zijn de technieken waarbij op maat gemaakte hulpmiddelen vervaardigd en aangepast worden met als doel een bepaald segment ter hoogte van de voet te ontlasten of te corrigeren.
Deze techniek wordt toegepast bij een nagelproblematiek zoals, gescheurde nagel, likdoorn onder de nagel, bloeding onder de nagel; weggeknipte nagelhoek. Na verwijdering van losse nagelplaat.
Wanneer de nagelplaat niet volledig is, of verwijderd werd kan deze vervolledigd worden. Dit kan door middel van kunsthars of een gelsysteem die schimmels tegengaat.

Verbanden voor kloven, occlusief, hallux valgus, anti-druk, plantair hamertenen, beschermverbanden, enz.

Hielkloven, in de zomer worden we er zichtbaar mee geconfronteerd in onze slippers, het zien van droge hielen aan de voeten. Eelt onder de voeten en op de hielen is een natuurlijk verschijnsel. Het beschermt de huid tegen invloeden van buitenaf. Maar op het moment dat eelt zichtbaar te dik wordt op de voeten en er een ruwe huidlaag ontstaat bij de hielen, wordt het al snel voor veel mensen een cosmetisch storend probleem. Erger is nog wanneer de kloven te diep worden en er echt pijn kan ontstaan met lopen. De kloven kunnen gaan bloeden of de huid kan zelfs ontstoken raken. Voorkom deze klachten en boek een photo heel behandeling!

Vaak ontstaan hielkloven door overmatig eeltvorming in combinatie met een droge huid. Door een constante (verhoogde) druk op de hielen tijdens het lopen, kan het eelt barsten. De hielen kunnen er verkleurd uitzien met witte kloofjes en verticale barstjes en is sommige gevallen staat de huid een beetje open.

Maar naast de droge huid spelen meer factoren een rol bij het ontstaan van hielkloven: een staand beroep, een verminderde doorbloeding in de benen en voeten, het dragen van open schoenen en slippers, hormonale veranderingen, medicijn gebruik, overmatig transpireren, diabetisch, ouderdom, het lopen op blote voeten op harde en droge oppervlakken, een afwijkende voetstand, het negeren van een droge huid en overmatig eelt en een verminderd vetpolster onder hiel, eventueel in combinatie met overgewicht.

Omdat door druk en wrijving eelt ontstaat is het dragen van goed schoeisel daarom erg belangrijk. Zeker in de zomermaanden krijgen de voeten te weinig steun door het dragen van open schoenen en slippers. Door af te wisselen met stevigere zomerschoenen worden veel problemen al voorkomen.

Het is belangrijk om zelf regelmatig uw voeten te controleren en alert te zijn op een droge huid en veel eeltvorming rondom de hielen. Overtollig eelt is in de beginfase te behandelen met een voetvijl of een puimsteentje. Pas op met teveel vijlen, dit kan het openbarsten van kloven bevorderen. Smeer de hielen twee maal daags in met een speciale voetcreme. Bij De Voetkliniek adviseren wij de photo heel salve . Hiermee worden zowel dode huidophopingen verwijder, als ontstekingen tegengegaan en maakt de hielen zacht. De huid wordt glad, zacht en soepel en beschermt de huid van de hielen tegen uitdroging. De creme dringt snel in zonder een onaangename, vettige laagje op de huid achter te laten.

Wanneer je regelmatig een bezoek brengt aan  De Voetkliniek zal het ontstaan van hielkloven beperkt blijven. Wij zullen uw voeten met zorg behandelen en op tijd ingrijpen wanneer er kloven ontstaan, maar ondanks een goede behandeling door een pedicure of uzelf kunnen hielkloven steeds terug blijven komen. Wij raden de photo heel behandeling aan bij steeds terug kerende kloven. Deze behandeling zorgt er voor dat deze aandoening wordt aangepakt.

Eelt is een verdikking van de hoornlaag, de bovenste dode laag huidcellen van de opperhuid. Je kunt eelt herkennen aan de gele of bruine kleur, soms ziet het er glazig uit. Een beetje eelt werkt beschermend, maar een teveel is niet prettig en kan tot klachten leiden. Bij eelt is sprake van een opeenhoping van dode epitheelcellen. Vanwege plaatselijke druk of wrijving wordt er vlak onder de bovenste huidlaag steeds nieuwe cellen aangemaakt. Bij eeltvorming zijn dat er meer dan er aan de oppervlakte afsterven, waardoor er een opeenhoping ontstaat. Een dun laagje eelt is heel normaal. Haal deze eeltlaag niet weg, anders kun je daar pijnlijke plekken krijgen.

De vorming van overtollig eelt kan diverse oorzaken hebben. Als je voor je werk bijvoorbeeld veel moet staan, loop je meer risico. En heb je overgewicht, dan hebben je voeten het zwaarder te verduren. Er komt meer druk op te staan, waardoor de kans op eeltvorming groter is. En als je ouder wordt, wordt je huid droger. En bij een droge huid is wederom het risico op overtollig eelt groter. Is bij jou sprake van 1 van deze risicofactoren, besteed dan extra aandacht aan het verzorgen van je voeten.
 

Schoeisel en sokken

Druk en wrijving door niet goed passende schoenen zijn berucht. Bijvoorbeeld als je schoenen te ruim zitten of een te harde of te dunne onderkant hebben. Ook het dragen van te smalle steunzolen is af te raden, evenals vaak schoenen dragen zonder sokken. En ook het dragen van te kleine sokken kan een oorzaak zijn.

Verkeerde stand van je voeten

Het kan ook zijn dat de stand van je voeten onnatuurlijk is, waardoor er op bepaalde plekken meer druk wordt uitgeoefend dan normaal. Als de eelt het gevolg is van een verkeerde stand van je voeten, dan is het zaak om te kijken of daar iets aan gedaan kan worden, zoals het dragen van aangepast schoeisel.

Onder de hiel of de bal van je voet kan de hoeveelheid eelt zich behoorlijk ophopen. Er kunnen daardoor eeltkloven ontstaan, dat zijn diepe groeven die vooral rondom de hiel ontstaan. Als de eeltlaag heel dik wordt, kun je daar pijn of een branderig gevoel krijgen. Als op een klein deel van de huid veel eelt ontstaat, kan een likdoorn of eksteroog ontstaan.

Je kunt eelt vaak voorkomen door goed voor je voeten te zorgen en op regelmatige basis (om de 6 weken) een afspraak in te plannen met je gespecialiseerde voetverzorger. Smeer je voeten bijvoorbeeld elke avond in met een vette crème. Dit houdt de huid zacht en voorkomt kloven. Zorg verder voor goed passende schoenen, loop niet te veel op slippers of ander schoeisel met een dunne zool. En door op je gewicht te letten belast je je voeten niet te zwaar.

Ready To Dance ?

Maak vandaag nog een afspraak

Geraardsbergen

Solleveld 52
9500 Geraardsbergen

Phone: +32(0)54.25.05.31

Mobile: +32(0)483.42.37.44

Web: www.deskinkliniek.be

Bereikbaar van MA tot VR
van 10h – 22h
Enkel na afspraak